Kasvio

Image
Body

Pyheen kyläkaupan vintiltä löytyi kasvisto. Kasviston on kerännyt 40-luvun alussa Mirjam niminen tyttö. Mirjamin isä oli nykyisen Pyheen kyläkaupan kiinteistössä aiemmin toimineen Osuuskaupan myymäläpäällikkönä.

Sattumalta Turun yliopiston tutkija huomasi Mirjamin keräämän kasviston Pyheen kyläkaupan kahvion pöydällä ja alkoi tutkia sitä.

Kasviossa olevien näytteiden joukossa oli muutamia kiinnostavia lajeja, joista Mietoisten alueelta ei aikaisemmin ole tietoja. Kyseiset näytteet on nyt lahjoitettu Turun yliopiston kasvimuseolle.

Kasvit ovat:

- pussikämmekkä

- vilukko

- nurmitatar

- jänönapila

- musta-apila

 

” Vilukko on Varsinais-Suomessa pääasiassa merenrantalaji, jota kasvaa rannikolla Uudestakaupungista pohjoiseen sekä paikoin Paraisten saaristossa. Pussikämmekkä lähes puuttuu Varsinais-Suomesta, sen ainoat kasvupaikat ovat parissa-kolmessa kalkkikuopassa Paraisilla ja Sauvossa. ”

” Näytteiden joukossa on yksi hieno, koko maassa hyvin harvinainen kasvi, laukkaneilikka (nimilapussa taisi olla jokin aikaisemmin kasvista käytetty nimi). Sitä on aikaisemmin ollut Mietoisissa ja Lokalahdella runsaasti useammassakin paikassa, mutta suurin osa kasvupaikoista on hävinnyt. ”

 

Alla kasviosta kuvia, kuvia lisäillään pikkuhiljaa.